CLOSE
Fotograf Eva Blixman

Jag har inriktat mig på studiofotografering såväl till privatpersoner som företag.
Jag utför bland annat: barnfoto - gravidfoto - produktfoto - porträtt - studentfoto - hundfoto

Min fotostudio finns i Göteborg på Wrangelsgatan 11.
Vid intresse av fotografering ring eller maila för priser och tidsbokning.

Tel: 0707-290708 Mail: eva[A]evablixman.se Hemsida: evablixman.se

Läsarfråga..


2010-01-13 | 10:07:49


Läsarfråga angående mina bilder på bloggen.

Jellica frågar:
Du Eva om man tar en bild från din blogg i syfte att rekommendera din blogg i sin egna blogg är det okej då?

SVAR:
Nej, man får inte ta någon bild alls från min blogg oavsett syfte, om bilden ska publiceras på internet eller publiceras någon annanstans.

/Eva


Kommentarer
Postat av: erica

Hur kommer det sig? Om man skriver exakt varifrån den är, och att det är för att man älskar din blogg?

2010-01-13 @ 10:34:12
URL: http://suddenlythough.blogg.se/
Postat av: Emelie

För att undvika ovanstående frågor (samt göra det möjligt för folk att rekomendera bloggen) kan man ju sätta ihop några banners el dyligt där man har valt ut någon bild som är ok att använda i sådana syften? Eller bara någon snygg bild med din bloggadress. Bara ett tips, då folk gärna är stöld-lystna :)

2010-01-13 @ 11:13:35
URL: http://emelienl@blogspot.com
Postat av: J.CARLSSON

Att folk inte fattar :P

2010-01-13 @ 11:20:01
URL: http://photobyj.blogg.se/
Postat av: Drea

Jeg forstår godt hvorfor du er "streng" på dette området. Det er greit å ha en liten oversikt over hvor bildene sine er! Selv om man aldri kan beskytte hundre prosent mot dette, og mange kommer nok til å drite i hva du sier. :/ Sånn er det! Trist, men sant.

2010-01-13 @ 12:08:09
URL: http://drea.se
Postat av: Camilla

Hej!

Kul att läsa listan över populära hundraser, jag har själv haft en dansk-svensk gårdshund så det är en stor favorit hos mig. Min dotter sparar pengar till en korthårig chihuahua (hon säljer KvP varje helg).

Ha det bra

2010-01-13 @ 12:37:41
URL: http://www.camillasfoto.blogspot.com
Postat av: Mattias

Förstår inte varför folk har så svårt att förstå sig på upphovsrätten. Jobbar själv som grafiker och folk tar bilder från nätet och vill trycka i sin folder/broschyr/affisch mm. men saknar helt förståelse i att någon verkligen äger denna bilden. "Denna hitta jag på google" ja tjena :) Det går inte bara å ta allt :)

2010-01-13 @ 12:52:03
URL: http://www.dittfoto.se
Postat av: Micke

Varför är det så svårt att fråga!? Om du vill låna en bild för att göra reklam så kan man väl bara fråga.

Konstigt sätt att tänka att man kan ta det bara...

Jag kan inte bara ta mat gratis från Ica för att jag ska göra reklam på min middag ikväll för 1000 gäster, men jag kan fråga...

2010-01-13 @ 13:11:57
Postat av: JUST ANOTHER CRAZY BLONDE - WITH JUST ANOTHER STUPID BLOG

Printscreen?Nä... ärligt. Jag undviker att länka eller skriva om någon där jag inte kan lägga in foton eller bilder för att visa vad jag menar när jag skriver. Annars hade nog din blogg legat ute på måååånga andra bloggar som rekommendation? :) Sen säger väl Copyrightlagen att man får använda skyddade foton om man länkar tillbaka till upphovsmannen så länge man inte ändrar på fotona eller gör om dem på något sätt som ger en negativ bild av upphovsmannen?Hoppas att året har börjat fint och så! :)Kram C

2010-01-13 @ 13:46:42
URL: http://spindeltjejen.wordpress.com
Postat av: Eva Blixman

SVAR

Nej man får inte publicera några upphovsrättskyddade bilder UTAN tillstånd.

/Eva

2010-01-13 @ 13:57:45
URL: http://blixman.blogg.se/
Postat av: Lasse

En liten banner som folk kan använda om dom nu absolut vill länka skulle väl lösa en del stöldproblem kanske.

De övriga bildstölderna kommer man däremot inte åt lika lätt tyvärr.

// Lasse

2010-01-13 @ 15:58:49
Postat av: Mattias

Här har ni som funderar kring att ta bilder en sida som kan vara bra att läsa vad gäller kopiering/spridning av bilder mm.http://www.sfoto.se/sff_start/kopasaljabilder_lagratt.asp

2010-01-13 @ 17:05:18
URL: http://www.dittfoto.se
Postat av: Paulastina

mäh! sicken snålis!!

Postat av: Anonym

men att du orkar tjafsa om detta. Låt bli att lägga upp bilder på din blogg så är problemet ur världen.

2010-01-13 @ 17:45:04
Postat av: Marlene

Jag tror jag glömde skriva vem det var som skrev om retrievern och vavvorna. Om inte, så är det bara att du raderar det här inlägget. :)

2010-01-13 @ 17:47:58
URL: http://www.hund.marlenenorrman.se
Postat av: Eva Blixman

Svar till Paulastina

Om du vill ge bort dina bilder till höger och vänster så gör gärna det och utan att du har en aning om vem som använder dom.

Men ALLA mina bilder kostar pengar!

/Eva

2010-01-13 @ 17:59:04
URL: http://blixman.blogg.se/
Postat av: Eva Blixman

Svar till ANONYM

Vad gör du på min blogg?

2010-01-13 @ 17:59:57
URL: http://blixman.blogg.se/
Postat av: Annelie

Att folk inte lär sig vad ordet RESPEKT betyder!!

Säger man nej så ÄR det nej!Gillar förrästen Mickes liknelse här ovan med Ica, sånt skulle ju ingen ens komma på tanken att göra...men det är ju faktiskt samma sak!/Annelie2010-01-13 @ 18:26:48
URL: http://annelissan.blogspot.com
Postat av: Anna

HihihihiVissa kommentarer kan man inte låta bli att skratta åt!:)Det är fördelen med att köra wordpress! Då kan man lösenordsskydda inlägg, så får man mer koll på vilka som är inne och läser osv...// KRAM

2010-01-13 @ 19:20:27
URL: http://annalundberg.org
Postat av: Peter

Det går att ta hur många liknelser som helst från vardagen runt omkring oss, där den Micke gjorde med ICA är väldigt bra.Jag för min del tänker på torghandlare, som har sina varor liggande helt "öppet", och vanligtvis utan prismärkning.

På samma sätt exponeras bilder på nätet, via hemsidor och bloggar, eller fotografiska forum.En fråga tar jag mig friheten att ställa till alla som inte förstår skillnaden mellan ert och andras, som dock inte behöver besvaras här, men som absolut är värd en stunds eftertanke.

Särskilt riktad är frågan till "Paulastina", och den ynkliga människa som inte vågar visa sin identitet.Brukar DU gå fram till torghandlarens bord och plocka frukt, som du lägger i din kasse, utan tanke på att betala, i tron att den är gratis eftersom den ligger öppet och ibland saknar prismärkning?Mitt eget svar är NEJ...naturligtvis inte!!!/Peter

2010-01-13 @ 19:29:26
URL: http://phfoto.wordpress.com
Postat av: Lotta

Försökte skicka ett mail till dig, men det misslyckades. Kan fråga dig här istället,

Jag ska tatuera mig och undrar om det är okej att använda en av dina bilder som grund? Älskar cupcakes, och har hittat min favorit :)

Kram

2010-01-13 @ 19:51:38
Postat av: Lisa

....jag har aldrig tänkt på det på det sättet....bilder från google och sånt är liksom något jag har haft med mig från barnsben att det är "bara att ta"... Men nu ska jag deffenitivt skärpa mig vad det gäller den saken(Lärarna i skolan säger alltid att "du kan ju ta en bild från google", men eftersom jag går medieprogrammet känns det ganska konstigt att dom säger så... nu måste jag nog fråga dom hur det ligger till)P.S Hittade din blogg igår, är redan förälskad ;)

2010-01-13 @ 19:58:54
Postat av: Eva Blixman

Svar till Lotta

Gör gärna ett nytt försök med mailen.

/Eva

2010-01-13 @ 20:16:47
URL: http://blixman.blogg.se/
Postat av: Eva Blixman

Svar till Lisa

Här kan du läsa om vad som gäller:

http://www.sfoto.se/sff_start/kopasaljabilder_lagratt.aspKul att du gillar min blogg.

/Eva

2010-01-13 @ 20:18:13
URL: http://blixman.blogg.se/
Postat av: Emma S

Ärligt talat... Väldigt många inlägg du har skrivit på sistonde har handlat om att man inte får låna/kopiera/använda dina bilder. Det är kanske räcker med att svara i kommentarsfältet på frågor om det istället för att göra ett eget inlägg? För det flesta tror jag förstår att det som gäller dina underbara bilder är "Se, men inte röra". =)

2010-01-13 @ 20:46:45
Postat av: Eva Blixman

Svar till Emma S

Denna fråga har jag svarat på ett antal ggr i kommentarsfältet redan... ändå verkar folk inte fatta vad som gäller. Och då vill jag informera alla som besöker min blogg så kanske jag förhoppningsvis slipper frågan framöver och också slipper att mina bilder blir stulna dagligen.Men hur jag lägger upp mina inlägg på min egen blogg bestämmer jag själv över. Idag blir det inga bilder.Jag kommer göra så många inlägg om upphovsrätt som jag tycker behövs... och jag kommer att göra flera inlägg till som har rubriken "Upphovsrätt" där det inte går att kommentera... i varje kategori så det lär bli en del inlägg till alltså. ;o)/Eva

2010-01-13 @ 21:06:04
URL: http://blixman.blogg.se/
Postat av: kicki

Det som haltar i jämförelserna med frukt/ica och liknande är ju att tar jag en pryl eller mat från en butik finns den inte kvar sen. Tar jag en bild eller kopierar en film/skiva etc finns originalet kvar. I sitt ursprungliga skick. Jag säger inte att det för den delen är ok att sno andras foton men jag stör mig på den haltande analogin varenda gång den kommer upp.

2010-01-13 @ 21:26:51
URL: http://kicki.kanske.net
Postat av: cecber

Heja på! Det är bra att du informerar på ett bra och sakligt sätt. Och jag imponeras över att du orkar fortsätta visa dina bilder här när folk bara stjäl. Skrämmande att höra här ovan att folk får lära sig i skolan att "det är bara att ta".

2010-01-13 @ 21:27:14
URL: http://cecber.blogspot.com/
Postat av: Micke

Svar till kicki och lite mer: Jag tycker inte att jämförelsen haltar. Jag tar ju bara en "kopia" av maten, finns massor mer att ta där det kommer ifrån.

Det är ett arbete som någon har lagt ner för att skapa den och det är precis samma som att jobba fram en bild.

Visst min jämförelse är inte vattentätt, men grunderna är det samma.

En anledning att folk snor bilder och publicerar dom på sina sajter är bland annat av ett dumt tankesätt om att man inte tar ett orginal och att man rättfärdigar sig själv på det sättet.

Det är fortfarande oftast bara 1 person som har skapat bilden och det kanske har tagit dom ett helt liv att lära sig tekniken.

Om det vore så lätt så hade ju folk inte behövt sno bilderna, bara ut och ta dom själv.

Gå ut och jobba antingen får ni egna snygga bilder eller så får ni pengar som ni kan använda för att köpa bilder.

2010-01-13 @ 21:49:26
Postat av: Jenny

Jag förstår dig, absolut. Men tex, om jag vill ha lite inspiration av dig och gör en print scrn på sidan med en bild, kopierar den i ett word dokument och skriver ut den och har den hemma i mitt skåp för framtida titt vid bakning som inspiration, är detta alltså inte okej för dig?

2010-01-14 @ 08:57:48
Postat av: Lotta

Jag försökte skicka igen.. kanske missförstår mailadressen, eva@evablixtman.se?

2010-01-14 @ 09:13:34
Postat av: Elmertoft Foto

Men alla ni som tycker det är petigt och fjantigt att man inte vill att ni kopierar ens bilder. Prova att göra det så skickar vi en räkning till er senare. Tro inte att ni slipper undan betalning. Antingen ger ni fan i att kopiera och använda bilder som inte är era, eller så betalar ni för bilden - om inte så blir nästa kontakt från Kronofogden.

2010-01-14 @ 09:53:55
URL: http://g-e-o.se/fotoblogg
Postat av: Elisabeth

Vi har en chihuahua cremefärgad och har verkligen fastnat för rasen. Vi har även en ovanligare ras Griffon Bruxellois och Belge.

Fick din fotoblogg via min dotter Victorias bdb i somras. Hon fick en bild av Rudolph. Han är såå fin. Tack! Fotografering är roligt!

2010-01-14 @ 10:57:32
Postat av: B L O G G F J I - FOTOGRAF

Vinn en reflexskärm inne på min blogg :)

2010-01-14 @ 13:48:55
URL: http://bloggfji.se
Postat av: Liisaelina

Hej!Jag lider verkligen med dig Eva, det är verkligen konstigt att folk inte kan respektera dig och andra fotografer.För yrkesfotografer handlar det om pengar som går förlorade när man kopierar bilder, men någonting som många glömmer bort är att även kvalitén på bilderna försämras.Visst det är som Kicki säger att originalet finns kvar, men om man "print screenar" en bild på någons hemsida eller blogg och beskär den och lägger upp på den på nätet så är ju bilden förstörd. Ingen fotograf vill stå med sitt namn bakom en förstörd bild!!!Förstår inte varför folk inte kan bara fråga, det värsta svaret man kan få är ett nej och i såna fall är det ju bara gå vidare till nästa och fråga.Eller som Micke sa i sin kommentar, gå ut och ta egna fina bilder som ni kan ha på era bloggar och hemsidor helt enkelt istället för att bara stjäla andras. Då kanske ni också förstår hur mycket tid som faktiskt ligger bakom varje bild en fotograf tagit och varför de inte vill ge ut dem gratis.Oavsett vilken åsikt man än må ha, så är fotografering för många en INKOMST! Tyvärr verkar det vara alltför många som glömmer bort det.

2010-01-15 @ 03:10:16
URL: http://ljnfoto.blogg.se/
Postat av: Maria Andersson

Brukar fundera över alla dessa inredningsbloggar som bara fyller sina bloggar med andras bilder!

Och får priser för sina stölder,dessutom!

Visserligen länkas det ju till ursprunget ,men det känns inte bra...Tack för en fin blogg med ljuvliga bilder !

mvh Maria

2010-01-15 @ 14:47:08
Postat av: Beckie

Alltså.. Det fanns en tid då min lillasyster älskade den här bloggen. Verkligen älskade. Hon kunde klicka på den fem gånger i timmen bara för att se om du, Eva, hade lagt upp nya inlägg med fina bilder!

Sedan, ville hon rekommendera din blogg, eftersom det var min favorit blogg, i min blogg. Hon mailade dig och du sa:

NEJ du får absolut inte använda mina bilder, på ett jätte otrevligt sätt. detta är stöld och så vidare.

Förstår du inte hur mycket det sårade min lillasyster? Vissa kan va sega på sånt här, men du som är vuxen borde ju förstå att barn blir ledsna när du tilltalar de som djur. Du tilltalar ju Rudolf bättre än det här ;/ eller har jag jätte fel?Ja, det är fel att ta dina bilder.

Men ingen menar något ont. De vill visa upp de för andra och säga:

Oh kolla vad fina bilder hon tar.

men när din personlighet säger NEJ vad är det du inte förstår? man får inte ta mina bilder så kommer människan sluta följa din blogg.

Du kommer säkert inte acceptera den här kommentaren eftersom du inte brukar gilla när folk ställer dig lite grann mot väggen..

men men, jag gillar din blogg och du är grymm.

2010-01-17 @ 14:31:42
Postat av: Reklam

Sen tänker jag att det kostar det även att köpa reklam.

Och om någon är villig att ge en gratis reklam så kan det vara av värde för vissa. Men detta är min högst personliga åsikt som naturligtvis inte är förenlig med allmänhetens.Synd att du har råkat ut för tråkigheter Eva.

Jag hoppas att folk låter bli dina bilder i framtiden.

Lycka till!

2010-03-10 @ 15:15:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Copyright © Eva Blixman 2007 - 2015

bloglovin

Fotobloggar Bildbloggar bloggar Blogglista.se Top Fotobloggar bloggar Reggad på Commo.se bloggar Photo Blogs - Blog Catalog Blog Directory